Negocierea si managementul contractelor

Managementul contractelor s-a dovedit a fi o componenta importanta pentru cresterea performantei, minimizarea riscului si respectarea reglemetarilor din industrie.

Multe companii nu realizeaza cat de vital este managementul contractelor pentru afacere chiar daca acest proces este intalnit in intreaga intreprindere de la vanzari si marketing pana la achizitii si resurse umane. Un studiu realizat in USA de catre Asociatia Internationala pentru Administrarea Contractuala si Comerciala (IACCM) a determinat ca managementul de contracte necorespunzator poate afecta cifra de afaceri cu pana la 9%.

  Gestionarea contractelor include negocierea termenilor si conditiilor din contracte si asigurarea respectarii termenilor si conditiilor, precum si documentarea si convenirea cu privire la orice modificari sau amendamente care pot aparea în timpul implementarii sau executarii acestuia, in scopul de a maximiza performanța financiara și operationala si minimizarea riscurilor.

  In cadrul procesului de negociere, clauzele contractuale specifice se pot modifica in functie de profilul partenerului si istoricul acestuia in domeniu. Prin realizarea profilului atat din punct de vedere al situatiei financiare cat si a abordarii relatiilor de business cu partenerii (clienti sau furnizori), se pot identifica riscuri in derularea contractelor si se pot elabora clauze ce atenueaza impactul acestor riscuri.

     Se vor identifica si urmari urmatorii indicatori:

  • rezultatul /rezultatele preconizate ale contractului;
  • factorii critici de succes;
  • realizarea profilului de business al partenerului – verificare situatie juridica, financiara si ramificatii actionariat;
  • alternativele posibile, inclusiv contractele existente;
  • riscurile, ca importanta si amplasare – zone critice;
  • identificarea oricaror situatii contingente și ramificațiile acestora;
  • optimizarea duratei in care sunt imobilizate resurse umane si materiale.