Internship platit

 

Internship platit

 

Definitii:

 Internship

“Activitatea specifica desfasurata de intern pe o perioada de timp limitata in cadrul unei organizatii gazda care are ca scop aprofundarea cunostintelor teoretice, imbunatatirea aptitudinilor practice si/sau dobandirea de noi abilitati sau competente”.

 Contractul de internship

“Contractul incheiat intre intern si organizatia gazda, pe durata determinata, in temeiul caruia un intern se obliga sa se pregateasca profesional si sa desfasoare o activitate specifica pentru si sub autoritatea unei organizatii gazda, care se obliga sa ii asigure o indemnizatie pentru internship şi toate conditiile necesare realizarii scopului prevazut”.

 

Baza legislativa:

Legea privind internshipul nr. 176/2018, aparuta in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 626

Aplicabilitate: 18 august 2018

 

Aspecte legislative:

Obligatii si drepturi interni:

  • Cu acordul parintilor sau reprezentantilor legali , inclusiv tinerii in varsta de 15 ani vor putea incheia un contract de internship;
  • Internii isi vor desfasura activitatea sub observatia unui indrumator , putand sa lucreze maxim 40 de ore/saptamana, nefiind premise orele suplimentare ;
  • Perioada de stagiu se va realiza pe un termen de maxim 6 luni si va fi considerata vechime in munca;
  • Internul va putea face mai multe stagii de practica la acelasi organizator cu conditia ca programele de internship sa fie diferite si durata acumulata a acestora sa nu depaseasca 6 luni de zile .

 

Obligatii si drepturi organizatie gazda

  • Adoptarea modelului de contract de internship si a modelului de certificat eliberat la finalul stagiului de practica , conform legislatiei in vigoare
  • Acordarea unei indemnizatii lunare de internship in cuantum de minim 50% din salariul minim brut
  • Obligatia de a incheia un contract individual de munca daca doreste sa lucreze in continuare cu internul,dupa finalizarea stagiului de practica. Daca contractul individual de munca se incheie in termen de maxim 60 de zile de la momentul expirarii contractului de internship , angajatorul va primi de la stat o prima in valoare de 1.000 de euro pentru internul angajat.

 

Amenzi:

Intre 10.000-20.000 de lei pentru firmele/autoritatile care nu respecta obligatia de a intocmi un contract de internship .

Intre 4.000-6.000 lei – respectarea articolului care prevede durata unui stagiu de practica.